Knutselen met Foam Clay

Wat is Foam Clay?

Foam Clay is een zelfhardende boetseerklei die bestaat uit een soort gel met kleine witte balletjes in. Met Foam Clay kan je allerlei voorwerpen decoreren. Foam Clay is zowel geschikt om hout, terracotta (= gebakken klei), papier maché als ook om stof mee te bedekken.

Foam Clay bevat geen giftige materialen en ook geen gluten, waardoor de klei veilig is en al geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Foam Clay is niet enkel voor kinderen, ook volwassenen kunnen er prachtige creaties mee maken.

Foam Clay idee 1 Foam Clay idee 2 Foam Clay voorbeeld 3

Waarom Foam Clay zo leuk is?

  • Propere klei (plakt aan voorwerpen, maar niet aan de handen)
  • Goedkoop in aankoop
  • Verkrijgbaar in de mooiste kleuren
  • Droogt vanzelf (aan de lucht)
  • Veilig voor kinderen

Hoe gebruik je Foam Clay?

Je opent een potje en kneed de massa een keertje goed door elkaar zodat de balletjes zich door de gel mengen. Dan neem je een beetje klei en duw je het ergens op. Als het voorwerp helemaal versierd is, laat je het aan de lucht drogen. De droogtijd varieert afhankelijk van de aangebrachte dikte van Foam Clay. Dit kan één tot drie dagen zijn. Als de Foam klei droog is, wordt het een soort harde mouche die mooi op zijn plaats blijft.

Foam Clay in actie Foam Clay varken 1 Foam Klei varken 2

Zorg ervoor dat je na het knutselen de potjes terug goed sluit om uitdroging te vermijden. Mocht de Foam Clay toch wat uitgedroogd zijn, voeg er dan een klein beetje water aan toe.

Verschillende kleuren Foam Clay

Foam Clay is verkrijgbaar in verschillende kleuren: standaard kleuren, neon (=fluo) kleuren, kleuren met glitter in en metallic kleuren. Hoe fel de kleuren ook zijn, Foam Clay is een propere klei die geen kleur afgeeft aan je handen en/of kleren. De klei brokkelt ook niet af. De gel houdt de kleine bolletjes mooi bij elkaar.

De verschillende kleuren Foam Clay kunnen met elkaar gemengd worden. Zo kan je eigen kleuren bedenken. Je kan Foam Clay ook in combinatie gebruiken met andere versieringen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan knopen, wiebeloogjes, parels en glitterende vormpjes. Je hoeft er zelfs geen lijm voor te gebruiken. Je duwt de versieringen in de Foam Clay en ze blijven in de gelmassa van de klei kleven.

Assortiment Foam Clay

Foam Clay kan aangekocht worden in pakketvorm, zodat je van iedere kleur een potje hebt. Er is een pakket van 10 x 35g Foam Clay. Verder is er ook een pakket van 6 x 14g met glitter Foam Clay en twee verschillende pakketten van 6 x 14g Foam Clay met metallic kleuren.

De Foam Clay pakketten zijn ideaal voor wie voor het eerst van start gaat met dit materiaal.

De verschillende kleuren Foam Clay kunnen ook los aangekocht worden. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld in een bepaald thema gaat werken: bijvoorbeeld rood voor Valentijn, zwart voor een vleermuis, roos voor een varken etc.

Hieronder vind je nog enkele voorbeelden van werkjes die gemaakt zijn met Foam Clay. Zo kan je wat ideeën kan opdoen.

voorbeeld 11 voorbeeld 12 foam clay muziek Foam Clay maskers

Foam Clay versus Silk Clay

Erg leuk om te doen (en met een heel mooi resultaat!) is om Foam Clay en Silk Clay met elkaar te combineren. Silk Clay is een zijdezachte klei die erg soepel is. In tegenstelling tot de Foam Clay bestaat Silk Clay uit een egale massa. 

De werkwijze van Silk Clay is wel hetzelfde als bij Foam Clay. Je kneedt de klei wat en daarna kan je hem tegen een voorwerp (zoals bijvoorbeeld hout of papier-mâché) aan drukken. Ook Silk Clay droogt aan de lucht. Wanneer deze klei droog is, lijkt het op een zachte mouche. Hieronder vind je enkele voorbeelden waarvoor een combinatie van Foam Clay en Silk Clay gebruikt werd. 

foam clay vs silk clay 1 Foam klei vs silk klei Foam en silk clay

De Foam klei geeft een korrelige structuur aan de ijsjes, terwij de Silk klei de gladde chocolade weergeeft. Net echt!